Vinul şi Mâncarea

14

apr.

Vinul şi Mâncarea

“Vinul face din orice mâncare o ocazie specială, fiecare masă mai elegantă, fiecare zi mai civilizată” –  Andre Simon

 Vinul şi mâncarea au o lungă istorie comună, împletindu-se şi completându-se pentru a oferi experienţa unei mese cu adevărat deosebite.

 De-a lungul anilor mâncarea şi vinul au evoluat împreună – la început fără nicio regulă, doar prin potrivirea hranei cu vinurile locale – în ultimii ani au început să urmeze anumite linii directoare care ghideaza asocierea vinului cu mancarea. În unele restaurante se găsesc somelieri care fac recomandările pentru clienţi.

 Pentru o bună potrivire a vinului cu un anumit fel de mâncare este important de reţinut echilibrul dintre buchetul vinului şi „greutatea” mâncării.

Se începe întotdeauna cu mâncarea, încercând să identificaţi corect principalele sale caracteristici: dacă este grasă sau slabă, dacă este necondimentată sau aromată, acidă sau consistentă.

 Este important să reţineţi:

–  pentru mâncărurile grase este bine să alegeţi un vin roşu potrivit care vă va curăţa palatul cu taninii și aciditatea sa

–  mâncărurile necondimentate fac pereche bună cu vinurile uşoare

–  mâncărurile aromate se potrivesc bine cu vinuri aromate şi vor ţine aromele în echilibru

–  mâncărurile acide (care conţin de exemplu suc de roşii sau lămâie) se potrivesc cu vinuri acide care vor menţine aciditatea felului de mâncare

Altceva ce vă poate fi de ajutor în a potrivi felurile de mâncare cu vinurile, făcând decizia mai uşoară, este să alegeţi mâncărurile şi vinul din aceeaşi regiune: de exemplu, vin italian la mâncare italienească.

Gusturile sunt foarte diferite şi chiar dacă vă este puternic recomandat un anume vin, s-ar putea să nu-l apreciaţi la fel de tare ca pe un vin deja cunoscut, care vă este pe plac.

Pentru a vă facilita alegerile în materie de asortare a mâncării cu vinul potrivit, am dezvoltat un spațiu special în website, vă invităm să vizitați categoria Food pairings/ Asocierea vinului cu mâncarea!

 

 

AUTHOR

Teodora

All stories by: Teodora