Istoria Vinului

14

apr.

Istoria Vinului

 

Istoria producerii vinului începe acum câteva mii de ani, în scrierile mesopotamiene care atestă faptul că vinul a fost valorizat şi apreciat în mod egal de către tărani sau regi, din cele mai vechi timpuri până astăzi. În Grecia antică vinul a fost imortalizat în artă şi istorie şi era un privilegiu al claselor superioare. Lucrurile s-au schimbat în timpul ocupaţiei romane, iar vinul a devenit accesibil şi oamenilor de rând.

 Dualitatea vinului a fost evocată pentru prima dată în persoana lui Dionysos (un zeu din mitologia greacă) sau Bacchus (zeu roman). El era considerat a fi zeul fertilităţii şi al vinului şi, de asemenea, maestru al artelor. Ce altceva poate exprima mai frumos adevărata natură a vinului? Vinul poate aduce bucurie şi extaz divin dar are, de semenea, o latură brutală, sălbatică, de neconceput.  A existat şi o perioadă întunecată în istoria vinului, când producţia avea loc doar în mănăstiri, oferindu-le acestora şansa de a dezvolta unele dintre cele mai faimoase podgorii ale Europei.

 Istoria vinului este o poveste a inovaţiilor tehnice; oamenii au fost nevoiţi să-şi folosească inteligenţa, creativitatea şi puterea de observaţie pentru a putea controla procesul de producţie a vinului, mai ales fermentarea şi oxidarea.

 Creşterea strugurilor şi producerea vinului s-a răspândit apoi în întreaga Europă şi în Africa de Nord, iar după descoperirea Americii au devenit populare şi în America de Nord. În toate culturile vinul a fost la un moment dat considerat un standard în ceea ce priveşte statutul social şi o semnificaţie importantă o aveau producerea şi consumarea lui. Primele date despre stocarea vinului apar în Egiptul antic, unde se păstra în vase de lut şi butoaie de lemn.

Trebuie să fim recunoscători acestor patru civilizaţii antice care şi-au adus contribuţia la istoria producerii vinului şi ne permit să ne bucurăm astăzi de asemenea soiuri deosebite.